NGV Betuwe

Heraldiek

Familiewapens en hun oorsprong in het Rivierengebied.

Voert de familie een geslachtswapen dan had je mogelijk adellijke voorouders. Kom je een geslachtswapen tegen met jouw familienaam? Kom eens langs in het Stamboomcafé op vrijdagmiddag en vraag daar eens of jij dat wapen ook mag voeren. Of plaats een reactie.

Beschrijving van dit geslachtswapen:

De drie wolfshaken zijn vissershaken.

Onze famile was vroeger een vissersfamilie in Katwijk aan Zee.
Ik heb verschillende familiewapens van de familie Hoek, oorspronkelijk vissers uit Katwijk met allemaal 3 wolfshaken of vishaken.

Het zegel met het wapen is van Peter van Maren, schepen van Deil. Het hangt aan een charter van 31 december 1532 (Zegelcollectie Gelders Archief). 

Het gekleurde wapen van Gerrit/Gerardt van Maren is gebaseerd op het zegel van Gerrit/Gerardt van Maren dat is teruggevonden aan een charter van 21 juli 1617 (Oud Archief Tiel).
Gerrit/Gerardt van Maren was rentmeester, kerkmeester en schepen van Tiel in de periode 1606-1617. Hij was burgemeester van Tiel in 1613. 

Op 11 januari 1589 trouwde hij te Tiel met Wendelina van Isendoorn. Het echtpaar woonde op “den Dam” te Tiel. Gerrit/Gerardt is overleden vóór 25 april 1638.Het wapen met de kleuren wordt beschreven in “De wapenboeken der Gelders-Overijselse studentenverenigingen” door Mr. O. Schutte.Hierin wordt onder andere het wapen beschreven van Peter van Maren uit Tiel. In 1628 studeerde hij aan de universiteit te Leiden en daarna te Utrecht. Hij was de zoon van de genoemde Gerrit/Gerardt van Maren.  Hij trouwde te Tiel op 3 februari 1646 met Ida de Rijck. Peter is overleden vóór 29 maart 1654.

Bron: Hr van Maren

Geef een reactie