Archieven: <span>Evenementen</span>

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Laatste afgelopen Evenementen

In het werkspoor van tichelaars uit Duitsland

Hunzeborgh Beijumerweg 10a, Groningen

Op 31 oktober van 14:00-17:00 is er in het buurtcentrum de Hunzeborgh een lezing getiteld "In het werkspoor van tichelaars uit Duitsland". Spreker is George van der Peet, muziek van Bert Hadders. Organisatie: Culturele Commissie. Locatie: Buurthuis Hunzeborgh Beijumerweg 10a, 9731 EB Groningen Toegangsprijs is € 7,50 contant en gepast …

Stad en Lande in slavenhandel?

Digitaal

De afgelopen jaren is er groeiende belangstelling voor het Nederlandse slavernijverleden. Op verschillende manieren namen de Nederlanders deel aan de slavenhandel, hadden ze tot slaaf gemaakte mensen in bezit of profiteerden ze van slavernij. Lieuwe Jongsma deed onderzoek naar de rol die Groningen speelde in het Nederlandse verhaal rond slavernij.

In deze lezing gaat hij in op de rol die het Groningse Stadsbestuur speelde bij de totstandkoming van de Groningse kamer van de Westindische Compagnie, de handelsmaatschappij die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Daarnaast bespreekt hij de relatie tussen de WIC en het Stadsbestuur in de zeventiende en achttiende eeuw. Veel Groninger bestuurders waren nauw betrokken bij de WIC. Waarom was dat zo? En betekende betrokkenheid bij de WIC ook per definitie betrokkenheid bij slavernij en slavenhandel?