NGV Betuwe

Vraag het in ons Stamboomcafé!


Wanneer? Elke 2e vrijdagmiddag van de maand van 2 tot 4 uur op 8 september, 9 november, 8 december 2023, 12 januari, 9 februari, 8 maart, 12 april, 10 mei, 7 juni 2024.
Waar? Bij het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel in de Educatiezaal, J.S. de Jongplein 3, 4001 WG. Gratis parkeren.
(Met uitzondering van juli en augustus)

Leden van de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) komen éénmaal per maand bijeen in het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) in Tiel. Naast een vaste groep leden zijn er altijd weer geïnteresseerden die ook eens binnenlopen. Soms zijn dit onderzoekers die zijn vastgelopen in hun onderzoek en advies vragen hoe verder te komen.

Maar vaak zien we bezoekers met een tas of doos binnenkomen. Gevonden op zolder van het ouderlijk huis. Vader verzamelde van alles over de familie. Correspondentie, trouwboekjes, geboorte -en overlijdensberichten en bidprentjes.

De bezoeker heeft het thuis al eens doorgekeken. Aandoenlijk, nostalgisch en natuurlijk nieuwsgierig. “Ik heb het al wel in mappen en daarna in een ordner gedaan” horen we vaak.

Een aantal personen uit die ordner ken je nog persoonlijk, anderen heb je veel over horen vertellen. De namen van die personen op de foto’s? Opa en oma “Zaltbommel”, of die “tante uit Bolsward”. Die “neef uit de Ambtmanstraat”.
Wat moet ik er mee? Hoe krijg ik overzicht? Op het internet vond je allerlei adviezen en zoekmogelijkheden, maar je wilt beginnen met die ordner.

In het Stamboomcafé, we schenken alleen koffie, thee of chocolade, stellen we je vragen om je op weg te helpen. Heel eenvoudig: wie is je vader, wie is je moeder en wie zijn hun ouders. Heb je van hen documenten en/of foto’s in je ordner? Waar?

We helpen je met logisch opbergen. En overleggen met je wat de eerste stap zal zijn. Wat wil je als eerste weten. Is het logisch om dat het eerste te gaan doen en hoe doe je dat.

Met de wetenschap uit je eerste bezoek kan je een maand vooruit want vrijwel elke maand op de 2e vrijdagmiddag is er een Stamboomcafé, dus de volgende maand kan je laten zien hoe ver je bent gevorderd en je opvolgvragen stellen. Misschien al eens rondkijken op de genealogische zoeksites? Een deskundig lid helpt je dan. Samen nadenken over een vorm van de gegevens vastleggen. Ben je handig met een computer?

De leden van het Stamboomcafé geven je hulp en helpen je op weg. Moeilijk?  Als je binnen die maand tot het volgende café een keer hulp wilt van de persoon die je op weg heeft geholpen, maak daar dan een afspraak over. En je kan altijd via ons reactie -of contactformulier hulp vragen.

En . . . woon je te ver weg om ons te bezoeken, gebruik dan het Reactieformulier.

Geef een reactie

Stel een contact vraag

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief


      Geef een reactie