NGV Amersfoort

Afdeling

Afdeling

Afdeling Amersfoort en Omstreken organiseert elke maand een bijeenkomst voor haar leden, met uitzondering van de zomerperiode.

Wij proberen de inhoud te variëren. Vaak is er een spreker die een onderwerp behandelt. Jaarlijks is er een bijeenkomst waar de eigen leden in een 10-minuten praatje iets bijzonders over hun eigen onderzoek kunnen vertellen. En natuurlijk is er jaarlijks de algemene ledenvergadering van de afdeling.

Bestuursleden en redactie organiseren veel activiteiten om de afdeling actief te houden en de leden te informeren.NGV interviewt een vrijwilliger van onze afdeling

Een nieuw initiatief is om met regelmaat een vrijwilliger in het zonnetje te zetten. Zonder vrijwilligers geen bloeiende vereniging immers! Zij vertellen iets over zichzelf en hun hobby zodat je ook de mens achter de vrijwilligers leert kennen. De bijdragen zijn ook te lezen op de website!

De aftrap wordt gedaan door Gerrie Overweel, vrijwilliger in Amersfoort.

Kan je iets over jezelf vertellen (als intro voor de lezers)

Anderen zeggen over mij: Jij bent gedreven, je doet wat je zegt, je hebt het hart op de juiste plaats, je bent creatief en dergelijke. Ik – Gerrie Overweel, * 1955 – herken me daar eigenlijk wel een beetje in. In de vijfenveertig jaar dat ik in het onderwijs gewerkt heb kon ik mijn talent en creativiteit inderdaad ruimschoots kwijt. Net als in verschillende takken van vrijwilligerswerk waar ik vaak het secretariaatswerk uitvoerde. Altijd heb ik werk en ‘klussen’ gedaan waar ik leuke mensen ontmoet heb.

Hoe oud was je toen je als vrijwilliger bij de NGV begon?

Jarenlang was genealogie mijn hobby en ik nam me voor om na mijn pensioen vrijwilliger te worden in het belang van genealogie. Dat is in 2021 secretaris van NGV-afdeling Amersfoort e.o. geworden. Ik was toen 66 jaar, want tegenwoordig kun je niet meer zo heel jong met pensioen.

Wat heb je gedaan en waarom juist dat?

In de zomer van 1979 zetten mijn vader en ik de eerste stappen op het terrein van voorouderonderzoek. Op 22 november 1979 zou oma 80 jaar worden en op 2e kerstdag wilden we een feest en grote familiereünie gaan organiseren, dat mocht in de kantine en sporthal van neef Han (beheerder). Iedereen zou een bijdrage leveren. Onze taak werd een ‘overzicht van het oorspronkelijk Zwitserse voorgeslacht (een militair)’ van oma. Dat eerste boekje heb ik nog. Inmiddels is mijn kwartierstaat uitgegroeid tot ruim 15.000 namen, want het ‘virus’ is nooit meer weggegaan.

Wat zou je op genealogisch gebied graag nog willen bereiken? Wat is je droom of uitdaging?

In die 43 jaar is er veel veranderd. In de jaren tachtig kon ik alleen in de vakanties of op zaterdag eens een dag naar een archief. Nu kijk ik bijna dagelijks wel op een website of mail of er iets aan te vullen is. Je weet maar nooit…. Het werk komt nooit af en ik ben altijd op zoek naar mooie verhalen of belevenissen van voorouders. Ze zijn er hoor, bv. op Delpher.nl

Hoeveel tijd steek je in de genealogie?

Bijna elke dag ben ik wel een uurtje op zoek en soms is het ver na middernacht voordat ik de computer uitzet.

Wat is het mooiste wat door jou of samen met andere vrijwilligers tot stand is gebracht?

Ik organiseer graag en kijk altijd uit naar een nieuw feestje. En ja hoor, bij het eerste gesprek over een mogelijke taak bij de NGV Amersfoort zei men al: ‘Binnenkort bestaan we 50 jaar en……’ Dus het secretariaatswerk startte en we gingen met elkaar aan de slag om dit jubileum voor te bereiden. In 2022 hebben we een mooie, feestelijke en gezellige jubileumviering gehad.

Wat maakt het vrijwilligers werk voor jou zo belangrijk (c.q wat is de bevrediging die je eruit haalt?)

Als je dan zo’n gezellige dag hebt gehad ga je weer met nieuwe energie verder met dit mooie vrijwilligerswerk. Terugkijkend op een gezellige dag en enthousiast op weg naar een volgende taak.

Zou je vrijwilliger zijn bij de NGV aanraden en waarom?

Samen een taak uitvoeren is altijd leuk, iets doen voor een organisatie geeft voldoening. Dat is ook het leuke bij de NGV. Je werkt voor de ‘club’ en als je geluk hebt kun je ook je stamboom of kwartierstaat uitbreiden. En er is altijd koffie met een koekje.

Beschrijf de NGV in een woord?

FANTASTISCH ! Of Fantastische organisatie!

Gerrie Overweel