NGV Kwartier van Nijmegen

Agenda

Cursus genealogie voor gevorderden

Startdatum: 16 april 2025 - Einddatum: 21 mei 2025
Tijd: 13:30 - 16:00
Locatie: Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27, 6511 PS Nijmegen

In deze cursus richten we ons vooral op het vergroten van vaardigheden en algemene kennis die behulpzaam is voor de genealoog. Aan de orde zullen o.a. komen:

  1. Hoe ga je verder met je onderzoek? Over onderzoeksvragen en bewijsvoering.
  2. Van graatgenealogie naar familiegeschiedenis.
  3. Archieven. Geschiedenis en opbouw van de overheidsarchieven in Nederland. Hoe kun je zelf op zoek naar ‘nieuwe’ bronnen.
  4. Recht en jurisdictie vóór en na 1810.
  5. Het verwerken van gegevens en hoe bouw je een leesbaar artikel op?

Ontwikkelingen op het gebied van genetische genealogie (‘DNA-onderzoek’) worden in de cursus verwerkt. Er zal zo veel mogelijk gewerkt worden op basis van eigen onderzoek: waar heeft men nog vragen of kan men een slag slaan. Het is van belang dat u naast de bijeenkomsten ook stappen zet in uw onderzoek.

De cursus wordt georganiseerd door de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) i.s.m het Regionaal Archief Nijmegen. De cursus zal voornamelijk verzorgd worden door Robert Keurntjes. Robert (1968) studeerde filosofie, maar begon al voor zijn studie met genealogisch onderzoek. Een onderzoek als student-assistent naar de familie Santvoort in 17e-eeuws Amsterdam daagde hem uit zijn onderzoek naar een hoger plan te tillen. In 2023/2024 volgde hij aan de Universiteit van Antwerpen het mastercollege ‘Genealogie en genetisch erfgoed’ bij Maarten Larmuseau. Vorig jaar gaf hij bij de HOVO de cursus ‘Familiegeschiedenis en Archief’.

Data, locatie:

De cursus wordt gegeven op 5 woensdagmiddagen van 13:30 tot 16:00: 16 en 23 april, 7, 14 en 21 mei in het Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27, 6511 PS Nijmegen

Prijs, aanmelden:

De prijs van de cursus bedraagt 70 euro (leden NGV 55 euro) inclusief lesmateriaal. U kunt zich aanmelden bij Paul Tweehuysen, bestuurslid NGV afdeling Kwartier van Nijmegen (). Het minimum aantal deelnemers bedraagt 7, het maximum 12.

Stamboomcafé Beuningen zaterdag 3 mei 2025

Datum: 3 mei 2025
Tijd: 10:30 - 12:30
Locatie: Bibliotheek Beuningen, Schoolstraat 16, 6641 DC Beuningen
Beuningen
1895-1900: Café de Arend, op de hoek met de Molenstraat, in 1899 afgebroken. Later was hier de Boerenbond en de woning van Thé Swartjes. Bij de deur tante Betje (Elisabeth Burgers, zuster van vader G.M. Burgers). (Beeldbank RAN, fotoarchief Gradus Burgers, publiek domein)

Op zoek naar je voorouders of naar die ene speciale voorouder? Leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging helpen tijdens genealogische informatiemiddagen bij uw zoektocht naar uw stamboom, afkomst en familiegegevens.

Naar aanleiding van programma’s als ‘Verborgen verleden’ zijn veel mensen op zoek naar hun voorouders. Op het internet is er al veel te vinden, maar waar moet je beginnen?

Geïnteresseerden zijn welkom tijdens een inloopsessie op zaterdag 4 januari in de bibliotheek 10:30 tot 12:30, Schoolstraat 16, 6641 DC Beuningen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Stamboomcafé Druten zaterdag 3 mei2025

Datum: 3 mei 2025
Tijd: 13:30 - 15:30
Locatie: Bibliotheek Druten, Van Heemstraweg 53, 6651 KH  Druten


Op zoek naar je voorouders of naar die ene speciale voorouder? Leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging helpen tijdens genealogische informatiemiddagen in de bibliotheek bij uw zoektocht naar uw stamboom, afkomst en familiegegevens.

Naar aanleiding van programma’s als ‘Verborgen verleden’ zijn veel mensen op zoek naar hun voorouders. Op het internet is er al veel te vinden, maar waar moet je beginnen?

Geïnteresseerden zijn welkom tijdens een inloopsessie op zaterdag 4 januari in de bibliotheek Druten, Van Heemstraweg 53, 6651 KH  Druten. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Het gezin van Jan en Janna Liese-Ernste met vier dochters en een zoon, 1912. Het gezin woonde in boerderij Gasthuishof. Liese was heerboer, paardenfokker en hengstenhouder. Eén van zijn dochters was getrouwd met dierenarts Den Daas sr. uit Druten. Bron: beeldbank RAN (fotoarchief Gradus Burgers)

Lezing 13 mei: Genetisch erfgoed en genealogie’

Datum: 13 mei 2025
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 7039 EP, Nijmegen
mei25
Richard III en een hedendaagse verwant (niet Robert Keurntjes)

DNA-onderzoek is een populaire toevoeging aan de zoektocht naar onze (onbekende)voorouders. Maar ons DNA is veel meer dan een code die we kunnen gebruiken om verwantschappen te onthullen. Alles dat leeft heeft DNA in zich en dat is een ware schatkamer aan erfgoed.

In deze lezing zullen we het hebben over de huidige stand van zaken in het onderzoek naar het Genetisch Erfgoed. Over wat ons dat kan vertellen over onze verre voorouders, migratiestromen en vermenging van bevolkingsgroepen. Ook zullen we het hebben over het verschil tussen mtDNA en Y-DNA en hoe we dat in kunnen zetten bij historisch en genealogisch onderzoek.

De lezing wordt verzorgd door Robert Keurntjes, MA Filosofie. Robert publiceerde o.a. in De Nederlandsche Leeuw en volgde het mastercollege Genealogie en Genetisch Erfgoed in Antwerpen bij Maarten Larmuseau. Hij verricht momenteel o.a. onderzoek naar de Romeinse steen- en dakpannenfabriek op de Holdeurn in Berg en Dal, de bewoningsgeschiedenis van de Holdeurn en tot slot naar Millingen en Bijlandt in 16e en 17e eeuw.

Toegang gratis, leden en niet-leden welkom!

Stamboomcafé Malden 17 mei 2025

Datum: 17 mei 2025
Tijd: 11:00 - 13:00
Locatie: Bibliotheek Malden, Broeksingel 2, 6581 HB Malden
Malden
Gradus Marie Burgers (geboren 5.10.1862 Wijchen) met zijn nichtje Clara Maria Cornelia van den Bogaard (geboren 6.3.1868 Heumen), dochter van Joannes van den Bogaard, korenmolenaar van beroep en Dominica Jacoba Maria van Clarenbeek (geboren in 1829 in Malden). Fotoarchief Gradus Burgers (publiek domein)

Geïnteresseerden zijn welkom op zaterdag 17 mei tijdens een inloopsessie van 11:00 tot 13:00 uur in de bibliotheek Malden, Broeksingel 2, 6581 HB Malden

Stamboomcafé Arnhem Rozet centrum 17 mei 2025

Datum: 17 mei 2025
Tijd: 11:30 - 13:30
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet, Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem
Meijnhardt Arnhem
Arnhem ca 1905:familie Meijnhardt-Sijberden van de Garage/smederij in de Vlijtstraat. De familie woonde op de Eusebiusbuitensingel. Kinderen: Links boven: Johanna Geertruida, midden: Maria Sophia, links voor: Mien en op schoot Dirk Frederik Foto beeldbank Gelders Archief (publiek domein).

Op zoek naar je voorouders of naar die ene speciale voorouder?

Leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging helpen u tijdens deze genealogische informatiemiddag in Erfgoedcentrum Rozet bij uw zoektocht naar uw stamboom, afkomst en familiegegevens.

Na bijvoorbeeld het zien van het tv-programma ‘Verborgen verleden’ zijn veel mensen zijn op zoek naar hun voorouders. Op het internet is er al veel te vinden, maar waar moet je beginnen?

Geïnteresseerden zijn welkom op zaterdag 17 mei a.s., van 13:30 uur tot 15:30 uur zijn we aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Workshop praktisch toepasbaar Latijn voor uw familieonderzoek

Datum: 21 mei 2025
Tijd: 13:30 - 16:00
Locatie: Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27, 6511 PS Nijmegen.

In uw familieonderzoek komt u bijna altijd uit bij de doop-, trouw- en begraafregisters (DTB-registers). Veel DTB-registers zijn in het Latijn opgesteld en daarom is een basale, praktisch toepasbare kennis van het Latijn handig. Hierin voorziet deze laagdrempelige workshop van een dagdeel. Voor deze workshop is geen voorkennis van het Latijn noodzakelijk dus iedereen is van harte welkom. Aan bod komen tijdens een korte inleiding:

  • de belangrijkste verbuigingen (naamvallen) van de voornamen
  • de belangrijkste vervoegingen van de werkwoorden in de verleden tijd
  • de belangrijkste woordenschat.

Na de pauze behandelen we voorbeelden uit de praktijk, waarbij we aandacht schenken aan:

  • het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie).
  • een Latijnse genealogische tekst uit uw eigen onderzoek. Graag nodigen wij u uit om een leesbare Latijnse tekst in te brengen zodat we enkele praktijkvoorbeelden kunnen behandelen.

Uw gastheer is Michiel Sauter, docent klassieke talen in Nijmegen. De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) organiseert de workshop in samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen. De workshop inclusief lesmateriaal, koffie/thee kost € 25,- p.p. (leden van de NGV € 15,- p.p.). Het maximum aantal deelnemers is 10.

Transcriptie voorbeeldtekst: Die quinta mensis 9bris 1782 premissis duorum bannorum proclamationibus cum dispensatione super tertio obtento ab illustrissimo Dno episcopo nostro servatisque de more servandis in facie ecclesie coram me infra scripto parocho et testibus (…)

Van harte hopen wij u te mogen begroeten op 21 mei a.s. Voor nadere informatie en aanmeldingen stuurt u een bericht naar Paul Balm ( ). Indien u een tekst uit uw eigen onderzoek wil inbrengen, graag een bestand met uw aanmelding meesturen (teksten ingezonden vóór 15 mei worden in de workshop behandeld).