Archieven: <span>Evenementen</span>

Rondleiding 100-jarig Betondorp door Anke Wartenbergh

Datum: maart 15, 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Naar aanleiding van haar lezing voor onze afdeling in september 2023 over Betondorp wil Anke ons een rondleiding geven door dit 100-jarige Betondorp. Verzamelen is vanaf 13.45 uur. Betondorp is bereikbaar met tram 19, uitstappen halte Brinkstraat. Aanmelden voor deze rondleiding kan tot 1 maart via

Rondleiding voormalig Burgerweeshuis IJsbaanpad

Datum: mei 4, 2024
Tijd: 11:00 - 12:30
Locatie: IJsbaanpad, Amstelveenseweg 400, 1076 CT Amsterdam
Het van Eesteren museum organiseert rondleidingen in het voormalig Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad. Dit pand is ontworpen door Aldo van Eyck. De huidige huurder van het gebouw is BPD/Bouwfonds. De afdeling Amsterdam en omstreken wil de gelegenheid bieden om dit voormalig Burgerweeshuis te bezoeken en te bekijken. De kosten zijn 15,00 euro per persoon. Aanmelden […]

Lezing: de vernieuwde website van de NGV door Menno de Lange

Datum: februari 20, 2024
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Thomas Kerk, Pr. Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
Menno de Lange, lid van het hoofdbestuur van de NGV, zal ons wegwijs maken op devernieuwde en sterk verbeterde website van de NGV. De website heeft recent enkele belangrijkeveranderingen ondergaan, met name op het gebied van de toegang tot de collecties van devereniging. De catalogi van de bibliotheek in Bunnik (boeken, collectie heraldiek en tijdschriften)zijn […]

Lezing: Politiearchieven uit de tweede wereldoorlog door Cor de Graaf

Datum: november 14, 2023
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Thomas Kerk, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
De archieven van de gemeentepolitie van Leiden bevatten veel informatie over grote en kleine misdaden. Stukken over de periode 1940-1945 zijn gedigitaliseerd en ontsloten door middel van een namenindex dankzij de inzet van vele vrijwilligers. De dag- en nachtrapporten waarin chronologisch alle gebeurtenissen zijn vermeld zijn inmiddels klaar en worden nu aangevuld met de processen-verbaal […]

Lezing: 100 jaar Betondorp door Anke Wartenbergh

Datum: september 19, 2023
Tijd: 20:00 - 21:30
Locatie: Thomas Kerk, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
Beton is een materiaal dat nu niet meer weg te denken is in de bouw, maar rond 1900 moest het nog worden uitgevonden. Rond 1920 was het duidelijk dat er iets aan de schrikbarende woningnood en de slechte leefomstandigheden onder de arbeiders in Amsterdam gedaan moest worden. In opdracht van de SDAP-wethouder Floor Wibaut werd […]

Lezing: Tuinderijen aan de randen van Amsterdam en in de Sloterpolder door Erik Swierstra

Datum: maart 21, 2023
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Thomas Kerk, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
Tuinderijen aan de randen van Amsterdam en in de Sloterpolder". Vanaf het begin van Amsterdam tot ver in de  20e eeuw werden net buiten de stad groenten verbouwd en in de stad verhandeld. De tuinderijen (of warmoezerijen) verschoven steeds verder naar de randen van de stad, totdat ook in Nieuw-West de laatste tuinders moesten wijken […]

Lezing: Geneaknowhow door Paul Balm

Datum: februari 21, 2023
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Thomas Kerk, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

“Digitale Bronbewerkingen Nederland en België” is de meest bekende site van het platform geneaknowhow.net, eind vorige eeuw tot stand gekomen op initiatief van Herman de Wit en Hein Vera.

Doel is het bieden van ondersteuning bij genealogisch onderzoek in de brede zin van het woord. We proberen onderzoekers nieuwe aanknopingspunten te bieden, niet door pasklare antwoorden aan te bieden, maar door ‘eigen’/actief onderzoek in primaire en secundaire bronnen te stimuleren.

De site is gestart in 1997 en bevat inmiddels de grootste verzameling links naar vrij toegankelijke genealogische bronbewerkingen in de Benelux (> 20.000 links) en is zodoende een druk bezochte bron van informatie. Vermeldingen zijn gerangschikt per provincie, regio en plaats.

Om de continuïteit te waarborgen is Geneaknowhow sinds 2009 een stichting (zonder  winstoogmerk). Vastgelegd is onder meer dat de sites reclamevrij blijven. De exploitatie wordt mogelijk gemaakt door donateurs, alle werkzaamheden worden op vrijwillige basis verricht. Voor het beantwoorden van onderzoeksvragen is helaas geen capaciteit, een uitzondering maken we incidenteel voor vragen uit USA, Canada en Australië.

Een deel van de bewerkingen waar naar verwezen wordt door de Stichting beheerd. Het betreft afbeeldingen van bronmateriaal op Van Papier Naar Digitaal (VPND) en originele bronbewerkingen aangeleverd door onderzoekers (Geneascript), beide te bereiken via de startpagina geneaknowhow.net.

Tijdens de lezing zal Paul Balm (voorzitter Stichting Geneaknowhow) kort de geschiedenis van de onderdelen van Geneaknowhow behandelen en vervolgens een selectie tonen uit het uitgebreide aanbod.

Lezing: Wie schrijft,die blijft! door Jos Grimmelikhuizen

Datum: januari 17, 2023
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Thomas Kerk, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Over het schrijven van een familiegeschiedenis. De indruk zou kunnen bestaan dat familiegeschiedenis een moderne eigentijdse vorm voor een genealogische publicatie is, maar schijn bedriegt.

Al in 1983 publiceerde het ere-lid van onze NGV, meneer Hamers uit Nijmegen de brochure "Van ordening tot familiegeschiedenis" en hield hij lezingen over dat onderwerp. Vanwaar dan toch de steeds weerkerende belangstelling? Zou het schrijven van een familiegeschiedenis echt zo'n mega-klus zijn waar iedere genealoog wel eens over denkt, maar slechts weinigen zich aan wagen?

In zijn presentatie zal de spreker laten zien dat 'familiegeschiedenis' geen eenduidig begrip is en dat genealogen veel keuzemogelijkheden hebben om hun geschiedenis van hun familie vorm te geven. Wel is het zo dat iedere keuze consequenties heeft voor het onderzoek dat aan het schrijfwerk vooraf moet gaan en voor de vorm die de publicatie zal gaan aannemen.
Aan de hand van voorbeelden uit de NGV-bibliotheek de afdelingsbibliotheek en zijn eigen boekenkast zal Jos Grimmelikhuizen laten zien wat anderen van hun familiegeschiedenis hebben gemaakt. Voorbeelden om na te volgen of juist niet.

De kern van zijn betoog vormt een stappenplan dat de spreker zijn toehoorders zal voorleggen en zal toelichten. Een plan dat door iedereen naar behoefte en mogelijkheden kan worden gedetailleerd. Een plan ook waarvan men, zo men dat wil, onderdelen kan toevoegen, schrappen of vervangen.
Tot slot heeft dhr. Grimmelikhuizen nog een aantal tips, voor wie met het schrijven van een familie-geschiedenis wil beginnen. Tips die mogelijk ook bruikbaar zijn voor wie al een flink deel van het manuscript gereed heeft.

Algemene leden vergadering

Datum: november 15, 2022
Tijd: 19:30 - 20:00
Locatie: Thomas Kerk, Prinsen Irenestraat 36, Amsterdam
In deze vergadering wordt kort gekeken naar de aankomende Algemene Vergadering van de NGV. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen aan de voorzitter.