Bijeenkomst in het kader van De Maand van de Geschiedenis met als thema Natuurlijk in samenwerking met het Waterlands Archief.
In de 7e eeuw bestond De Beemster nog niet en was Noord-Holland een grote aaneenschakeling van meren en stromen. Pas in de 16e eeuw werd het Bamestrameer (het Beemstermeer) uitverkoren om droog gelegd te worden. Door wie, wanneer en hoe komt aan de orde. Hierbij komt ook Jan Adriaanszoon in beeld, Leeghwater pas later. De werkwijze van droogleggen wordt toegelicht, waarbij molens en molengangen de boventoon voeren. De ontstane verkaveling van de drooggevallen Beemster is en blijft uniek.
Hoe woonde de molenaar en zijn gezin? Communiceren molens onderling met elkaar? Na het droogleggen werd het drooggehouden. De techniek schrijdt voort: stoom, diesel en elektra kwamen in de plaats van wind. Welke rol speelde Wouter Sluis in het geheel? Zijn er nog wel molens, en zo nee, waar zijn die dan gebleven? Is er nog wel wat te zien in het landschap van de oude technieken?
Na de lezing bent u heel wat wijzer geworden over hoe de Beemster is drooggelegd en droog wordt gehouden.
U kunt ook voor meer informatie terecht bij de tentoonstelling over dit onderwerp in het Beemster Museum te Middenbeemster.
