NGV afdeling Betuwe

Vader onbekend-1

Er waren 22 personen afgekomen op de aankondiging van deze lezing. Een aanmerkelijk aantal personen was geen lid van onze vereniging, maar wist ervan omdat Het Kontakt Tiel onze lezing op de voorpagina had aangekondigd als “Lezing over genealogie en DNA onderzoek”. Een mooie promotie van onze vereniging!

Allereerst was er aandacht voor ons lid Paul Welling die een week eerder tijdens het landelijke evenement de eer te beurt viel om uit drie genomineerden voor de beste genealoog een tweede plaats te behalen. Een felicitatie waard!

Daarna was het woord aan Peter van Breemen. Hij vertelde hoe hij opgroeide in een gezin met vader, moeder en 3 broers en zusters. Hij was duidelijk een buitenbeentje. Die vader in het gezin was niet de biologische vader van de kinderen, maar de latere tweede partner van zijn moeder. Hij was geboren twee jaar na de scheiding van zijn moeder en haar eerste echtgenoot. Als zijn broers en zussen werden opgehaald door hun biologische vader, hoorde hij er niet bij. Met sinterklaas kreeg hij geen cadeautjes. Op zijn vraag “Waarom niet?” was het antwoord dat hij wel niet lief zou zijn geweest!? Als hij vraagt wie zijn vader is, kreeg hij als antwoord dat hij “dat” met rust moest laten. Hij werd lastig gevonden.

Hij hoort de nieuwe vriend van zijn moeder wel eens zeggen : “Je moet ‘het’ hem vertellen”, maar hij had geen idee wat dat was.

Op zijn aanhoudende vragen weigert zijn moeder hoe dan ook te vertellen wie zijn vader is. Toch komt op zeker moment de naam van ‘ene ome Frans’ boven drijven. Peter vraagt zich af of dat zijn vader zou kunnen zijn en meent zelfs al gelijkenis met een foto te zien…. Hij zoekt contact met Caroline Tensen van het programma “DNA onbekend”. Probleem is hoe aan een DNA monster te komen, want ome Frans is al lang overleden. Een postzegel van een ansichtkaart? Nou, nee, want wie garandeert dat die postzegel door oom Frans is opgeplakt… Uiteindelijk lukt het via een zoon van een broer van ome Frans. Als het zover is en de envelop met uitslag wordt geopend, blijft het lang stil voor Caroline Tensen de uitslag voorleest: er is geen match! De teleurstelling is groot. Er volgen veel reacties van allerlei mensen.

Er volgt na enige tijd een tweede poging met het programma “DNA onbekend” om te achterhalen of een ander persoon zijn vader is. Helaas weer geen match. Dit keer was Peter wat beter voorbereid op een negatieve uitslag en is de klap iets minder groot.

Maanden later ziet zijn vrouw een advertentie van My Heritage en motiveert hem om het via die weg eens te proberen. Dan blijkt er een kleine match met een verre nicht in Australië. Contact met haar opgenomen. Zij is ook op zoek naar haar vader en Peter helpt haar omdat hij nu eenmaal hier gemakkelijker contacten kan leggen gezien de afstand. Er wordt een DNA specialist ingezet en uiteindelijk slaagt zij erin haar vader te vinden. Als dank voor zijn hulp willen nicht Sandy en haar partner nu Peter helpen. Uiteindelijk vindt hij zijn vader, die uit Beverwijk afkomstig blijkt te zijn, vlakbij waar hij is opgegroeid. Die man is jong overleden (op 45 jarige leeftijd). Maar Peter is door zijn half broers en zussen hartelijk verwelkomd en heeft een goed contact met hen. Door hun verhalen leert hij zijn vader postuum kennen en ziet tot zijn verwondering steeds meer overeenkomsten tussen hem en zijn vader. Erfelijkheid speelt blijkbaar een grote rol bij het beroep dat hij uitoefent en het geven van lezingen.

Het boek van Peter van Breemen “Vader onbekend”is verkrijgbaar als paperback of als e-book op Peter van Breemen boeken | Bruna

Geef een reactie