NGV Delfland

Collectie Eldermans

collectie Eldermans

De heer H.B. Eldermans (1921-2006) behoorde jarenlang tot de trouwe bezoekers van de bijeenkomsten van de afd. Delfland, een enthousiast genealoog die in de archieven op zoek ging naar allerlei informatie om de genealogie aan te kleden. Hij transcribeerde zaken uit allerlei archivalia, typte teksten uit en vaak kreeg mevr. Käyser dan een set kopieën van dingen die hij gevonden had. Zij zorgde dat e.e.a. gebundeld werd en de boekjes naar de afd.bibliotheek gingen.

Al gauw kreeg het de naam ‘Collectie Eldermans’, een benaming die de heer Eldermans bijzonder aansprak. In de catalogus van de afdelingbibliotheek vindt u de diverse werkstukken.  Ook het NGV-verenigingscentrum kreeg zo van een gedeelte kopieën. Het is aannemelijk dat ook elders sommige bronbewerkingen te vinden zijn, doordat hij ze ook daar gaf.  Verspreiding van kennis was iets dat dhr. Eldermans hoog in het vaandel voerde. Hij wilde graag dat zoveel mogelijk genealogen ontdekten hoeveel leuks er in de archieven te vinden was.  Het leek ons geheel in zijn stijl e.e.a. via internet beschikbaar te stellen. Zijn zoon gaf ons daarvoor ook enthousiast toestemming. Inmiddels zijn een aantal delen gescand, later zullen er meer volgen. Eén ding moet u wel zelf doen, dat is ‘bladeren’. Er is nl. geen index. Soms is er in een afzonderlijk deeltje wel een index. Alles is gemaakt in een tijd dat er nauwelijks sprake was van digitale mogelijkheden, geen PC, geen tekstverwerker of genealogisch computerprogramma, geen Digitale Stamboom, WieWasWie, ISIS, of ‘Van Papier naar Digitaal’ etc. De tijd dat je gegevens bladzijde voor bladzijde met de vinger langs de regels moest opzoeken. En een index maken was niet zo makkelijk als nu. Daar staat tegenover dat u deze bronbewerkingen, in een voor u leesbaar schrift, thuis vanachter uw PC kunt bekijken, bronnen waaraan u zelf misschien niet zou denken. Doorbladeren levert  ook wel eens een toevallige vondst op. Tevens krijgt u door over anderen dan uw eigen voorouders te lezen, meer inzicht in hoe het toeging in het verleden. Soms is het stevige kost, soms ligt het heel dicht bij de belevingswereld van de onderzoeker van nu.

Op dit moment zijn 9 bronbewerkingen online doorleesbaar gemaakt. De bronbewerkingen zijn gescanned in PDF formaat, maar zijn niet doorzoekbaar met een zoekfunctie.