NGV Delfland

Cursus Stamboomonderzoek voor beginners

Bent u ook wel eens nieuwsgierig naar uw voorouders. Waar komen ze vandaan? Wilt u beginnen met stamboomonderzoek en weet niet hoe dat moet?

De afdeling Delfland organiseert in samenwerking met Stadsarchief Delft een paar keer per jaar op zes woensdagmiddagen een cursus “Genealogie voor beginners”.

In de cursus leert u genealogische onderzoekmethoden; zoekmogelijkheden in de archieven en op internet; verwerken van gegevens in genealogische computerprogramma’s en veel informatie over bronnen in de 20e, 19e, 18e en 17e eeuw. Tijdens de cursus wordt er iedere middag ook praktisch geoefend.

De cursus wordt gehouden in de cursuszaal van Stadsarchief Delft, Gantel 21, 2635 DP Den Hoorn

Voor meer informatie over inhoud van de cursus, kosten en aanmelding  kunt u mailen naar

Deelnemers moeten een eigen laptop of tablet mee te nemen voor het uitvoeren van de praktische opdrachten  m.b.v. internet via de wifi van de studiezaal.

De eerstvolgende cursus is van 21 februari t/m 27 maart 2024

De daarop volgende cursus is van 1 mei t/m 3 juni.

Het programma van de cursus is:

  • 1e middag:  Inleiding in de genealogie; overzicht genealogische onderzoekmethoden; overzicht genealogisch bronnen; praktische opdracht zoeken op internet.
  • 2e middag:  Genealogische bronnen 19e en 20e eeuw; burgerlijke stand en bevolkingsregisters; zoekmogelijkheden in de archieven en op internet; demonstratie zoeken op internet; praktische opdracht zoeken op internet.
  • 3e middag: rondleiding door het archief
  • 4e middag: vervolg zoekmogelijkheden op internet; demonstratie zoeken op internet; praktische opdracht zoeken op internet.
  • 5e middag:  Verwerken van gegevens in genealogische computerprogramma’s; demonstratie van het programma GensDataPro en het programma Aldfaer; weergeven onderzoeksresultaten.
  • 6e middag:  Genealogische bronnen 17e en 18e eeuw; Doop, trouw en begraafregisters; zoeken in dit soort bronnen; praktische opdracht zoeken op internet in deze bronnen; oud-schrift lezen; evaluatie.