Archieven: <span>Evenementen</span>

Start cursus Genealogie voor beginners

Datum: 1 mei 2024
Tijd: 14:00 - 16:30
Locatie: Stadsarchief Delft, Gantel 21 Den Hoorn ZH

Bent u ook wel eens nieuwsgierig naar uw voorouders. Waar komen ze vandaan? Wilt u beginnen met stamboomonderzoek en weet niet hoe dat moet?
De Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Delfland organiseert in samenwerking met Stadsarchief Delft een cursus "Genealogie voor beginners" op zes woensdagmiddagen.
In de cursus leert u genealogische onderzoekmethoden; zoekmogelijkheden in de archieven en op internet; verwerken van gegevens in genealogische computerprogramma’s en veel informatie over bronnen in de 20e, 19e, 18e en 17e eeuw. Tijdens de cursus wordt er iedere middag ook praktisch geoefend.
De cursus wordt gehouden in de cursuszaal van Stadsarchief Delft, Gantel 21, 2635 DP Den Hoorn
op 6 woensdagmiddagen van 26 april t/m 31 mei van 14.00 uur tot 16.30 uur.
Voor meer informatie over inhoud van de cursus, kosten en aanmelding kunt u mailen naar

Lezing “Maritieme historie en Genealogie”

Datum: 13 april 2023
Tijd: 19:30 - 21:30
Locatie: Kerkelijk Centrum Delfgauw, Zuideindseweg 7 Delfgauw
WEGENS ZIEKTE VAN DE SPREKER IS DEZE LEZING GECANCELD Lezing door de heer J.J. Kaldenbach te Alkmaar. De rijke geschiedenis als havenstad hoef je een Delvenaar/Delftenaar of Delfshavenaar niet uit te leggen. De laatste VOC- schatten worden nu met een Europese subsidie ook gedigitaliseerd en zijn niet voor niets Unesco- werelderfgoed. Maar  de WIC- archieven, […]

Afdelingsledenvergadering

Datum: 11 april 2024
Tijd: 21:30 - 22:00
Locatie: Kerkelijkcentrum Delfgauw Zuideindseweg 7 Delfgauw
Ieder halfjaar houdt de afdeling een afdelingsledenvergadering als voorbereiding van de Algemene Vergadering van de NGV in Bunnik. Voorafgaand aan de ledenvergadering zal er een lezing worden gehouden. Deze begint om half acht. De agenda van de afdelingsledenvergadering wordt in het Mededelingenblad gepubliceerd. De vergaderstukken van de AV in Bunnik zijn op de website in […]

Lezing “Historisch Geografisch Informatiesysteem (HISGIS)”

Datum: 9 maart 2023
Tijd: 20:00 - 22:00

Lezing “Historisch Geografisch Informatiesysteem (HISGIS)” door mevr. Ellen Gehring.
Erfgoed Leiden en Omstreken beheert een grote diversiteit aan collecties: van audiovisueel tot archief, en van foto's tot films. Van alle objecten uit die collecties willen zij aangeven over welke locatie ze gaan. Door al deze gegevens aan locaties te koppelen zullen wij ons een aardig beeld kunnen vormen van een bepaald deel van de stad in één of meerdere periodes. Zo zou je bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen zien welke foto's er van jouw straat zijn genomen in de loop der tijd. Of waar jouw voorvader woonde. En zelfs hoe ver hij naar de bakker moest lopen, dus hoe zijn omgeving er indertijd uitzag.
Ellen Gehring zal ons op deze avond vertellen wat er allemaal mogelijk is/wordt met HISGIS en uitleggen hoe wij deze beelden tevoorschijn kunnen 'toveren'.
Voorlopig betreft dit nog alleen de stad Leiden. Maar dit geeft inzicht in hoe e.e.a. werkt.

Lezing “Een reis door Zwitserland naar Milaan 1853/2022″

Datum: 9 november 2023
Tijd: 19:30 - 21:30
Locatie: Kerkelijk Centrum Delfgauw, Zuideindseweg 7 Delfgauw

Op donderdag 9 november geeft Hans Gutlich een lezing getiteld: “Een reis door Zwitserland naar Milaan 1853/2022”
(Hoe genealogisch onderzoek leidde naar een buitenlandse reis van een voorvader en deze reis bijna 170 jaar later door een familielid weer werd ondernomen).
Hans Gutlich komt ons iets vertellen over een bijzondere reis die een familielid in de herfst van 1853 ondernam. De toen 17-jarige Hermann Gütlich maakte stiekem een reis door Zwitserland naar Milaan om 2 paarden naar een neef te brengen. Aan de hand van zijn reisverhaal is in 2022 de Nederlander Hans Gutlich op de fiets in de voetsporen van zijn Duitse familielid getreden, met als resultaat een boek waarin beide reizen worden verenigd. In de lezing neemt Hans je onder andere mee op reis van Mainz naar Milaan en terug.
Het begin van de tijdreis in het familieverleden begint echter in 1988. Aan de hand van voorbeelden en ontdekkingen in de Nederlandse en Duitse archiefwereld word je meegenomen in deze zoektocht met als voorlopig eindpunt de eerder genoemde reis door Zwitserland naar Milaan, met ruime aandacht voor de inzet van zowel gebruikelijke als ook moderne (genealogische) middelen.

Lezing

Datum: 19 september 2024
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Kerkelijk Centrum Delfgauw, Zuideindseweg 7 Delfgauw

Op donderdag 12 oktober geeft Roel Slachmuylders een lezing over de gebeurtenissen rondom de historische datum van 1 april 1572, getiteld: “Op l april verloor Alva zijn bril'.
De inname van Brielle in 1572 veroorzaakte een kettingreactie aan gebeurtenissen welke bepalend zouden zijn voor de toekomst van de Nederlanden. In de weken en maanden na die eerste dag van april, verklaarde de ene na de andere stad zich voor de prins van Oranje. Maar vreemd genoeg had de prins er niets mee te maken! Het was een vloot Watergeuzen onder leiding van Lumey – een notoir zootje ongeregeld van nog geen duizend man sterk - dat deze verbluffende omwenteling in de Nederlanden teweegbracht.
In de presentatie geeft Roel een historische schets van Brielle; de inname op 1 april 1572, over de mislukte tegenaanval op 5 april 1572 en over de gebeurtenissen in de weken en maanden erna. De kennis over de feiten wordt daarbij getoetst aan de betrouwbaarheid van de historische bronnen.
De lezing wordt verzorgd door Roel Slachmuylders (1963). Roel studeerde aan de KULeuven en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2010 werkt hij in het Historisch Museum Den Briel als assistent-conservator en wetenschappelijk medewerker.

Voorouderspreekuur

Datum: 12 juni 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Stadsarchief Delft, Gantel 21, 2635 DP Den Hoorn
Wilt u beginnen met stamboomonderzoek en weet niet hoe dat moet? Bent u vastgelopen met uw onderzoek naar uw voorouders of zijn er tijdens het onderzoek vragen ontstaan? Wij helpen u graag.Het spreekuur wordt verzorgd door enkele bestuursleden van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Delfland en is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.Aanmelden moet per […]

Voorouderspreekuur

Datum: 11 september 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Stadsarchief Delft, Gantel 21, 2635 DP Den Hoorn

Aanmelden per e-mail via is gewenst. Er wordt dan een afspraak van mimimaal een halfuur ingepland.
Deze middag is bestemd voor u,
 als u wilt beginnen met stamboomonderzoek naar uw voorouders en niet weet hoe en waar te beginnen,
 als u al bent begonnen en u bent vastgelopen in het onderzoek,
 als u vragen hebt over stamboomonderzoek, bronnen, archieven en webadressen.
De vragen hoeven niet specifiek over Delft of Delflanden te gaan, in principe is dit spreekuur bedoeld voor onderzoek in heel Nederland.
Het is niet zo dat wij een stamboom voor u maken, maar wij willen u wel graag op weg helpen. Het spreekuur wordt verzorgd door enkele bestuursleden van de NGV afdeling Delfland en is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden

Lezing “De zeereis van Hendrik Ritsema, gevangen genomen door de Engelsen in 1780

Datum: 11 april 2024
Tijd: 19:30 - 21:30
Locatie: Kerkelijk Centrum Delfgauw, Zuideindseweg 7 Delfgauw

“WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT, schrijven van een familiegeschiedenis”, door de heer J.F.J. Grimmelikhuizen uit Arnhem.
Zou het schrijven van een familiegeschiedenis een megaklus zijn waar iedere genealoog wel eens over denkt, maar slechts een enkeling zich aan waagt?
In de presentatie “Wie schrijft die blijft” laat Jos Grimmelikhuizen zien dat “familiegeschiedenis” geen eenduidig begrip is en dat genealogen veel keuzemogelijkheden hebben om hun geschiedenis vorm te geven. Wel is het zo dat iedere keuze consequenties heeft voor het onderzoek dat aan het schrijfwerk vooraf moet gaan en voor de vorm die de publicatie zal gaan aannemen. Aan de hand van voorbeelden uit de NGV-bibliotheek, en zijn eigen boekenkast zal Jos laten zien wat anderen van hun familiegeschiedenis hebben gemaakt. Voorbeelden om na te volgen of juist niet? De kern van de presentatie is een stappenplan, een plan dat door iedereen naar behoefte en mogelijkheden kan worden gedetailleerd. Een plan ook waarvan men, zo men dat wil, onderdelen kan toevoegen, schrappen of vervangen. Tot slot volgen twaalf tips, voor wie met schrijven van de familiegeschiedenis wil beginnen en ook voor wie al een flink deel van het manuscript gereed heeft. De heer Grimmelikhuizen heeft al eerder een boeiende lezing voor onze afdeling gehouden.

Lezing “Pasgeld en ’t Haantje: historie van een stukje Rijswijk.

Datum: 21 maart 2024
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Kerkelijk Centrum Delftgauw, Zuideindseweg 7 Delfgauw

Dhr. John Rutte komt vertellen over “Persoonsbewijzen en distributiekaarten uit WO II”.
De spreker verzamelt sinds eind zestiger jaren WO‐II materiaal in de ruimste zin van het woord: van documenten tot aan speldjes en van gebruiksvoorwerpen tot aan memorabilia. Onder de categorie documenten vallen persoonsbewijzen, distributiestamkaarten en voedselbonnen. Hierop staan diverse aanduidingen. Maar wat betekenen nu al die letters, cijfers, stempels en zegels op deze documenten en wat is de relatie tussen deze documenten? Voor genealogen bevatten deze documenten derhalve waardevolle informatie, waaronder bijv. pasfoto’s.