NGV Twente

Agenda

Middeleeuwse geschiedenis van Oldenzaal.

Datum: zaterdag, 14 oktober, 2023
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Stefanshof, Borne
Lezingen

Op 14 oktober komt Guus Goorhuis ons vertellen over de middeleeuwse stedelijke ontwikkeling van Oldenzaal.

Guus Goorhuis houdt zaterdag 14 oktober voor de afdeling Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging een lezing over de middeleeuwse stedelijke ontwikkeling van Oldenzaal, tevens over het wigbold- en stadsrecht van deze plaats. De oudste bewoningssporen van Oldenzaal dateren uit de achtste eeuw; toen werd een eerste kerkje gesticht op grond van de Frankische koninklijke hof ter plaatse. Parallel met Deventer en Zutphen werd de nederzetting Oldenzaal al rond 890 – ten tijde van Vikinginvallen – van een ringwalburg voorzien. Dit kan als het begin van de stedelijke ontwikkeling gezien worden. De stichting van een kapittel in het midden van de tiende eeuw versterkte de kerkelijke functie van Oldenzaal voor de regio Twente verder. De bouw van een romaanse kruisbasiliek in de twaalfde eeuw werd vanaf 1197 gevolgd door de aanleg van een nieuwe verdedigingsgordel, waardoor de stedelijke ontwikkeling opnieuw een grote impuls kreeg. Het wigboldrecht en, weer later, het stadsrecht, voltooiden in zekere zin die dynamiek.

Om het verleden leesbaar te maken met de nieuwste technologie

Datum: zaterdag, 11 november, 2023
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: het Parochiehuis de "Stefans-Hof” van de St. Stephanuskerk, Grotestraat 207, te Borne.
Lezingen | Nieuws

Op zaterdag 11 november a.s. zal Huub van Helvoort een lezing geven over Paleografie, de kunst van het lezen van oude handschriften. Voor de gevorderde genealoog een zeer nuttige aanvulling op de vaardigheden die je nodig hebt om oude aktes en geschriften te ontcijferen.

Paleografie, de kunst van het kunnen lezen van oude handschriften, is iets wat ik mijzelf gedurende mijn voorouderonderzoek aangeleerd heb. Je begint met het lezen van recente documenten en gaandeweg moet je leren de handschriften en het taalgebruik in oudere documenten te ontcijferen en begrijpen. En als het niet lukte dan was er altijd wel een archivaris of onderzoeker die wilde helpen. Zo kon ik die oude documenten lezen, en met de transcripties die ik daarvan maakte en deelde het onderzoek van anderen makkelijker maken. Met de hulp van een (personal) computer werd dat al een stuk makkelijker. De intelligentie van de computer helpt ons steeds beter met allerlei taken. Het begon aan het eind van de vorige eeuw met het kunnen lezen van gedrukte teksten (OCR). Met behulp van de recente ontwikkeling van algoritmes voor en gebruikt door deze (kunstmatige) intelligentie zijn we nu in staat om de computer te leren om handschriften te herkennen. Hierbij leert de computer op vrijwel dezelfde manier als ik vroeger deed om documenten te transcriberen. In deze lezing laat ik zien wat de huidige mogelijkheden zijn, hoe die al worden toegepast en wat we nog kunnen verwachten.

Hofboek Delden

Afdelingsledenvergadering

Datum: zaterdag, 11 november, 2023
Tijd: 16:15 - 17:00
Locatie: Stefanshof, Borne
Lezingen

Op 11 november 2023 zal de afdeling Twente zijn Najaarsledenvergadering houden.
Toegang alleen voor leden van de afdeling.