NGV Twente

Agenda

Mysterieuze ‘spooktrein’ in Enschede tijdens WO2.

Datum: zaterdag, 12 oktober, 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: Parochiehuis Stefans-Hof, Grotestraat 207, 7622 GH Borne
Lezingen

Op 12 oktober 2024 zal Jan Bornebroek een lezing geven over de mysterieuze ‘spooktrein’ in Enschede tijdens WO2.

Een onbekende rondzwervende trein vol dwangarbeiders heeft tijdens de oorlog in Enschede stilgestaan. Hierdoor kon een groep mensen deze trein ontvluchten, enkelen daarvan zijn zelfs nu nog in leven. Historicus Jan Bornebroek schreef naar aanleiding van zijn vondst het boek ‘De spooktrein’

Korte samenvatting

“Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers voorkomen dat de geallieerden, gevangenen en dwangarbeiders in handen kregen,” vertelt Bornebroek “Toen Duitsland veel bombardementen te verwerken kreeg ontstond er chaos en zijn veel gevangenen gedood. De mensen die niet direct zijn vermoord, zijn in treinen weggestuurd. Ze werden s ’nachts rondgereden zonder voedsel. Overdag dronken ze water uit slootjes.”

Van één trein is bekend dat deze, na weken te hebben rondgezworven, in Enschede is geweest. De trein heeft daar gestaan op 23 maart 1945, een week voor de bevrijding van de stad. De stationschefs van de plekken waar de trein gestaan heeft, wilden zo snel mogelijk van de hongerige mensen af. Daarom heeft deze ook maar slechts één dag in de stad gestaan. Veel inzittenden hebben op deze dag de kans gegrepen om de trein te ontvluchten.

Spoorzoeken

Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk waar de trein gebleven is. Omdat er geen gegevens over het treintoestel aanwezig zijn, is de trein nog niet teruggevonden. “We vermoeden dat de trein naar Bad Bentheim is gegaan,” zegt Bornebroek. “De Duitse universiteit Vechta doet onderzoek naar de lokale spoorwegmaatschappij in Bentheim. Nu hopen we op basis van dat onderzoek te vinden waar de trein gebleven is.”

Afdeling Twente 40 jaar

Datum: zaterdag, 9 november, 2024
Tijd: 10:30 - 15:30
Locatie: Parochiehuis Stefanshof, Grotestraat 207, 7622 GH Borne
Lezingen

Twentse Voorouderdag 2024

Hoe begin ik mijn onderzoek?

 

De NGV-afdeling Twente houdt op 9 november in Borne haar voorouderdag.

Ook deze editie van de TVD staat in het teken van informatie-uitwisseling en het aanbieden van zaken die beginnende en gevorderde genealogen kunnen gebruiken bij hun hobby.

Het thema voor deze editie is Hoe begin ik mijn onderzoek”.

Diverse standhouders laten iets zien over de woon- en leefomstandigheden of genealogische gegevens van verre en minder verre familieleden. Informatie over het verleden van dorp of stad.

Op deze beurs kunnen geïnteresseerden o.a. transcripties bekijken van Twentse en andere bronnen. Deze transcripties van doop-, trouw- en begraafboeken worden door de Stichting. Genealogische Werkgroep Twente ingebracht.

In de televisieserie “Verborgen Verleden” lijkt het zoeken van onze voorouders zo makkelijk. Niets is echter minder waar. Via internet een naam invullen en denken dat je stamboom daar klaar staat is een wijd verspreide misvatting. Op het internet vind je alleen fragmenten, die je aan elkaar moet plakken. Gelukkig maar, anders zou er niet veel aan zijn.

Vertegenwoordigers van de NGV Twente laten zien hoe ze de stamboomonderzoeker kunnen helpen bij zijn of haar onderzoek. Waar te beginnen en welke technieken er zijn.

De NGV geeft zelf alvast een tip: Als je je familieverhaal wilt optekenen, begin bij jezelf en ga praten met opa’s, oma’s, ooms en tantes. Het is verbazingwekkend hoeveel die kunnen vertellen. En neem de gesprekken op band op. Want over twintig jaar zijn ze dood.

Tijdens deze dag wordt er een lezing gegeven door Hennie Scholten. Zij zal u vanaf 14.00 uur vertellen hoe u zelf uw onderzoek kunt starten.

De TVD zal worden gehouden op 9 november 2024 van 10.30 uur tot 15.30 uur in het Parochiehuis Stefanshof, Grotestraat 207, 7622 GH Borne

De toegang is gratis.