NGV Twente

Twentse Bidprentjes

Vele handen maken licht werk.

In dat kader hebben een tiental vrijwilligers zich ingespannen om in totaal 32.500 bidprentjes te scannen. Ze zijn daarna, voornamelijk, door Hennie Scholten geïndexeerd. Marieken Scholten-Sijses heeft ze tenslotte op de website van de NGV geplaatst.

U kunt ze daar voorlopig zonder in te loggen, bekijken. Op de website van de SGWT is, zonder de scans, een index geplaatst.

Het oudste bidprentje dat in het bezit van de afdeling Twente is.

Bidprentjes Jan Willem Berns

 Jan Willem Berns liet een gigantisch archief na. Zijn twee [!] huizen waren tot de nok volgestouwd met documenten, foto’s, bidprentjes, etc. Het was een enorme klus om alles te sorteren, inventariseren en over te dragen.

Miriam Berns, zijn erfgename, heeft besloten dat  de (ca. 65.000) bidprentjes in eigendom overgaan naar de Stichting Genealogische Werkgroep Twente (SGWT), en de NGV afdeling Twente het publicatierecht krijgt. Het betreft veel bidprentjes met een Twentse achtergrond. Er zijn echter ook duizenden bidprentjes afkomstig uit Zuid-Nederland en België. 

Ook deze bidprentjes zijn eerst gesorteerd en ontdaan van dubbelen. Het is helemaal niet uitzonderlijk als er van een bidprentje vier of vijf identieke exemplaren aanwezig zijn. Eerst werden alle bidprentjes gescand en daarna geïndexeerd. 

14.666 ervan zijn ondertussen geheel geïndexeerd. U kunt ze hier inzien.

Alle bidprentjes van Berns, gescand en geïndexeerd. Klaar voor transport naar het Stadsarchief van Enschede. Daar zijn ze allen opgeslagen.