Verslag excursie Museumwerf Vreeswijk

Verslag excursie Museumwerf Vreeswijk

Door Marijke Lambermont.

Op 23 april maakten we de excursie naar de Museumwerf Vreeswijk met een wandeling door het dorp oud-Vreeswijk.

In vroeger tijden moesten de goederen die over de Lek vervoerd moesten worden uit de aanvoerende schepen geladen worden, over de dijk gedragen en in andere schepen weer ingeladen worden. Kleinere schepen konden over de dijk getrokken worden. In 1373 werd de eerste houten sluis in de Vaartse Rijn gebouwd, op de plaats waar zich nu nog steeds de Oude Sluis bevindt. Via deze sluis konden de schepen doorvaren naar de Lek. Dit bracht in Vreeswijk veel bedrijvigheid met zich mee. Er ontstonden files, schepen moesten soms een paar dagen wachten voordat ze geschut konden worden. De vrouwen deden inkopen in het dorp en de mannen gingen naar allerlei winkels en bedrijven voor scheepsbenodigdheden en –reparatie. Er waren o.a. touwslagerijen, zeilmakerijen en een mastenmakerij. Er waren veel meer winkels dan het dorp zelf met ca. 2000 inwoners nodig had. Vreeswijk heeft nu drie sluizen: de Oude Sluis, de Koninginnensluis en de Beatrixsluis. Deze moesten steeds breder en langer worden vanwege de steeds grotere schepen.

Museumwerf

In het museum werd o.a. verteld over de verschillende scheepstypen, zeilen, touwen, het leven aan boord en de zandwinning in de Lek. De werf is nog steeds in bedrijf voor reparatie en restauratie van schepen van zo’n 100 jaar oud. Er worden verschillende oude gereedschappen, ankers, scheepsmotoren en katrollen tentoongesteld. De laatste konden worden uitgeprobeerd. We konden een roef binnengaan om te ervaren hoe klein de leefruimte van het schippersgezin was. Ook kon ervaren worden hoe zwaar het is om een trekschuit te jagen.

Bijzonder was de in aanbouw zijnde reconstructie van de stadskraan die van 1402-1838 in Utrecht stond op de werf van Oude Gracht ter hoogte van waar nu de Winkel van Sinkel is. Na voltooiing zal deze over het water naar Utrecht vervoerd worden.

We kunnen terugkijken op een geslaagde excursiemiddag. Het weer werkte mee: het was een mooie, zonnige dag. We werden rondgeleid door goede gidsen die boeiend konden vertellen. Bovendien was het geanimeerd en gezellig.