NGV Flevoland

Genealogie in Flevoland

Hebben jouw voorouders zich altijd opgehouden op Urk, Schokland of het later aangelegde Flevoland. Of zijn zij een van de pioniers van het Nieuw Land en komen zij van elders. Dan is Genealogie in Flevoland jouw genealogische bron voor stamboomonderzoek.

Onze leden zijn onderzoekers met grote kennis van Flevoland en omgeving. Onder hen zijn zeer ervaren genealogen.

Naast deze website is er een uitgebreide bibliotheek, facebook site, voorouderspreekuren in de bibliotheken van Flevoland en wordt er 3 keer per jaar ons digitaal tijdschrift Genealogica uitgegeven. Bij Publicaties vindt u alle uitgaven vanaf 2017 tot heden.

Uw onderzoek begint thuis!. Eigen gegevens, trouwboekje ouders, oude foto’s, diploma’s, enz. Vervolgens maakt iedereen tegenwoordig gebruik van een computer en het internet om gegevens te verzamelen, te zoeken en te bewerken. Kijk eens op: www.wiewaswie.nl of www.archieven.nl. Om de gezochte gegevens vast te leggen kunt u bijv. het programma Aldfaer gebruiken dit is gratis te downloaden. Praat ook eens met (oudere!) familieleden over uw onderzoek.

In de laatste 150 jaar zijn er heel wat Nederlanders voor hun werk naar een andere stad of streek verhuisd. Denk eens aan Twente (textielindustrie) regio Eindhoven (Philips), het Gooi (forensen, radio + tv) en vergeet niet de moderne groeikernen en VINEX-locaties. Dus moeten niet alleen Flevolanders, maar bijna alle onderzoekers vervolgens op reis naar een of meer (meestal provinciale!) archieven om de extra gegevens of gegevens van voor 1800 van hun voorouders op te zoeken.

Dit biedt de NGV afd. Flevoland….

Dit biedt de NGV afd. Flevoland….
Wij zijn actief in heel Flevoland en enkele gemeenten in de NW-hoek van Overijssel.

 • Voorouderspreekuren
  Wij organiseren vijf voorouderspreekuren per maand. Op de agenda vindt u de data, tijden en plaatsen.
  Deze voorouderspreekuren zijn gratis en vrij toegankelijk voor leden en niet-leden. Samen met de bezoeker proberen we een oplossing te vinden voor een probleem bij hun onderzoek, of adviezen te geven aan nieuwe genealogen. Ook geven we tips voor zoeken op internet en evt. problemen met genealogische programma’s.
 • Bijeenkomsten
  Op vijf zaterdagmiddagen van 14.00 tot ca. 16.00 bij Batavialand, Oostvaardersdijk 113 te Lelystad (bij Bataviastad, naast de Bataviawerf). Parkeren kunt u het beste op P1 van outletcentrum Bataviastad. Bezoekers zijn vanaf 13.30 welkom! Bij een gratis kop koffie of thee kunt u vragen stellen, nieuwe NGV afdelingsbladen inzien, gegevens uitwisselen, enz. Het bestuur wil een afwisseling houden aan onderwerpen voor de lezingen.
 • Genealogica
  Driemaal per jaar geven we dit afdelingsblad uit. Het geeft informatie over lezingen, tips voor onderzoek, genealogische en historische artikelen, website-links, ervaringen of vragen van leden.
 • Bibliotheek
  In het Studiecentrum van Batavialand bevindt zich onze afdelingsbibliotheek. Tijdens de openingsuren van dit centrum kunt u daar o.a. alle NGV-afdelingsbladen van de laatste vijf jaar inzien.
  Op grond van uw postcode wordt u ingedeeld bij een afdeling. Postcodes van ons werkgebied: 1300-1379; 3890-3899; 8060-8069; 8200-8329.

De NGV kan helpen…

NGV-afdelingen zijn serviceafdelingen, ze beschikken niet over doop-, trouw- en begraafboeken of de burgerlijke stand enz. Elke afdeling heeft ervaren genealogen, die bereid zijn tips en advies te geven en hulp te bieden. Enkele afdelingen hebben onderzoeksresultaten van hun leden in hun bibliotheek. Op verzoek mag elk NGV-lid die inzien. Ook mag elk NGV-lid gratis andere afdelingsbijeenkomsten bezoeken.