Stad en Lande in slavenhandel?
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stad en Lande in slavenhandel?

3 maart 2021 @ 19:00 - 20:30

Scheepstimmerwerf van WIC nabij Noorderhaven te Groningen, 1635-1645. Uitsnede kaart van Haubois, Groninger Archieven (1536_1751)

 

Stad en Lande in slavenhandel?

De rol van het Groninger Stadsbestuur voor de Westindische Compagnie

 

De afgelopen jaren is er groeiende belangstelling voor het Nederlandse slavernijverleden. Op verschillende manieren namen de Nederlanders deel aan de slavenhandel, hadden ze tot slaaf gemaakte mensen in bezit of profiteerden ze van slavernij. Lieuwe Jongsma deed onderzoek naar de rol die Groningen speelde in het Nederlandse verhaal rond slavernij.

 

In deze lezing gaat hij in op de rol die het Groningse Stadsbestuur speelde bij de totstandkoming van de Groningse kamer van de Westindische Compagnie, de handelsmaatschappij die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Daarnaast bespreekt hij de relatie tussen de WIC en het Stadsbestuur in de zeventiende en achttiende eeuw. Veel Groninger bestuurders waren nauw betrokken bij de WIC. Waarom was dat zo? En betekende betrokkenheid bij de WIC ook per definitie betrokkenheid bij slavernij en slavenhandel?

 

Gegevens

Datum:
3 maart 2021
Tijd:
19:00 - 20:30
Site:
https://www.groningerarchieven.nl/actueel/agenda/175-stad-en-lande-in-slavenhandel

Locatie

Digitaal

Organisatoren

Groninger Archieven
Historische Vereniging Stad en Lande
Stichting Vrienden van de Stad Groningen
Oorlog- en Verzetscentrum Groningen