Errata kwartierstatenboek 3
Maarten Brandts Buijs was zo vriendelijk om errata van het Groninger Kwartierstatenboek 3 op te sturen. U vindt ze op de Publicaties-pagina. Maarten meldde tot nummer 125 te zijn gekomen en na de vakantie verder te gaan.
Maarten Brandts Buijs was zo vriendelijk om errata van het Groninger Kwartierstatenboek 3 op te sturen. U vindt ze op de Publicaties-pagina. Maarten meldde tot nummer 125 te zijn gekomen en na de vakantie verder te gaan.
Van 1 april tot 3 juni geeft de NGV Groningen een beginnerscursus Genealogie op de Groninger Archieven. Dit zijn 5 blokken van 2.5 uur op vrijdagmiddag van 13.30-16.00. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Ook is het de bedoeling om in het najaar weer een cursus te geven. Informatie en …
Enkele publicaties die ooit op Ontdekjouwverhaal.nl (de oude site van de NGV) hebben gestaan zijn weer teruggevonden en herplaatst op de pagina publicaties. Voor de liefhebbers!
Op 31 oktober van 14:00-17:00 is er in het buurtcentrum de Hunzeborgh een lezing getiteld “In het werkspoor van tichelaars uit Duitsland”. Spreker is George van der Peet, muziek van Bert Hadders. Organisatie: Culturele Commissie. Locatie: Buurthuis Hunzeborgh Beijumerweg 10a, 9731 EB Groningen Toegangsprijs is € 7,50 contant en gepast …
We hebben besloten de Groninger Kwartierstatenboeken vrij te geven. De auteurs van deze boeken waren zo vriendelijk ons deze mogelijkheid te bieden. Dank daarvoor. De delen 1 en 3 zijn nu te vinden in de sectie publicaties. Aan deel 2 moet nog het een en ander gebeuren: scannen, verkleinen, ocr-en. …
De afgelopen maanden hebben de Groninger Archieven samen met NGV-Groningen en andere organisaties online 13 lezingen verzorgd. Deze zijn terug te kijken op: https://www.groningerarchieven.nl/publiek/activiteiten/87-lezingen Specifieke lezingen die extra interessant kunnen zijn voor genealogen: Eppo van Koldam – Strop voor Harener inbreker Teijo Doornkamp – Boeven in de familie Lieuwe Jongsma …
De jaargangen 1954-1960 (1957 is nooit verschenen) van Gruoninga zijn toegevoegd aan de oude publicaties van de NGV-Groningen.
De jaargangen 1961-1967 en 1969-1976 van Gruoninga zijn toegevoegd aan de oude publicaties van de NGV-Groningen.
Ton Andringa vertelt zijn persoonlijke verhaal als ooggetuige van de bevrijding in Groningen in 1945. Filmbeelden van de bevrijding ondersteunen zijn verhaal en Stefan van der Poel zal hem introduceren.
De afgelopen jaren is er groeiende belangstelling voor het Nederlandse slavernijverleden. Op verschillende manieren namen de Nederlanders deel aan de slavenhandel, hadden ze tot slaaf gemaakte mensen in bezit of profiteerden ze van slavernij. Lieuwe Jongsma deed onderzoek naar de rol die Groningen speelde in het Nederlandse verhaal rond slavernij.
In deze lezing gaat hij in op de rol die het Groningse Stadsbestuur speelde bij de totstandkoming van de Groningse kamer van de Westindische Compagnie, de handelsmaatschappij die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Daarnaast bespreekt hij de relatie tussen de WIC en het Stadsbestuur in de zeventiende en achttiende eeuw. Veel Groninger bestuurders waren nauw betrokken bij de WIC. Waarom was dat zo? En betekende betrokkenheid bij de WIC ook per definitie betrokkenheid bij slavernij en slavenhandel?