Genetische Genealogie

Genetische Genealogie

Datum: 9 april 2024
Tijd: 19:30 - 22:00
Locatie: 't Trefpunt, zaal 2, Belgiëplein, Eindhoven

Genetische Genealogie

Spreker: Erik Mols

Stamboom en DNA zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Genealogie is een oude wetenschap die vooral steunt op archiefstukken. Sinds in 2001 het volledige menselijke genoom in kaart is gebracht zijn op DNA gebaseerde tools aan het arsenaal van de genealoog toegevoegd. Vandaag de dag zijn er veel mogelijkheden om door middel van DNA-onderzoek (verre) verwanten op te sporen. Maar het ene onderzoek is het andere niet. En welke informatie kun je uit zo’n onderzoek halen? Voor velen is het nog een vrij onbekend terrein.
Ir. Erik Mols heeft bio-informatica gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en is tot 2011 hogeschooldocent bio-informatica geweest aan de Hogeschool Leiden. Voor hem kent de DNAtooling dan ook weinig geheimen. Zo geeft hij op het gebied van DNAproblematiek regelmatig een second opinion in verwantschapskwesties.
In deze heldere lezing legt Erik niet alleen het biologische verhaal uit, maar neemt hij de toehoorders aan de hand mee op hun eerste schreden in de Genetische Genealogie.
Sinds 2021 is Erik Mols algemeen directeur van Open Source Science B.V., een internationale onderwijs instelling die zich bezig houdt met onderwijs over Open Source computer technologie. 
Hobbymatig houdt hij zich sinds 1983 (hij was toen 13 jaar) bezig met genealogie. Daarbij heeft met name de verspreiding van achternamen zijn interesse.