NGV Kempen- en Peelland

Public Relations

Op deze pagina staan de aandachtsgebieden van de werkgroep Public Relations.

Inleiding

De volgende activiteiten worden beschreven:

Stamboomcafés

Onze afdeling biedt al jaren stamboomspreekuren aan aan onze leden en bezoekers in een aantal bibliotheken en instellingen. Dat betekende dat je elke maand buiten de vakanties wel een of twee gelegenheden had om je onderzoeksvragen aan onze adviseurs stamboomonderzoek voor te leggen. Onze partners zijn de Bibliotheken van Veldhoven, Geldrop, Eindhoven, Best, Eersel, Helmond, Oirschot, Valkenswaard, Waalre, Someren, Son en Breugel, Deurne. Aan het spreekuur in Veldhoven neemt ook het RHCe deel. Tweemaal per jaar houden we spreekuren in de studiezaal van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) samen met de staf van het RHCe.
Onze afdeling heeft een team van leden (16) personen om deze activiteiten uit te voeren.

Een echt Stamboomcafé in Den Haag

Onze adviseurs beantwoorden naar beste vermogen de vragen van beginners en gevorderden. Vaak zijn de bezoekers alleen nieuwsgierig naar hun voorouders, meestal lukt het dan om het voorouderechtpaar te vinden tot in Franse tijd. Verder terug gaat meestal te ver. Bij beginnende stamboomonderzoekers gaat het eigenlijk eerder om te laten zien hoe en waar je efficiënt kunt zoeken. Gevorderde onderzoekers, meestal leden van onze afdeling, stellen ons voor de meest uitdagende problemen. Maar niet zelden moet je samen tot de conclusie komen dat verder zoeken voorlopig niets meer oplevert. Maar ook dat is een goed resultaat.

Zie de aankondigingen in De Twee Kwartieren en op deze website in de agenda.

Naar boven

Digitale lezingen

De volgende KPL-lezingen zijn digitaal beschikbaar:

Onze zusterafdeling Groningen heeft tijdens de coronajaren 2020 en 2021 in samenwerking met o.a. de Groninger Archieven een reeks lezingen gegeven die via deze link nog te bekijken en te beluisteren zijn. Enkele voorbeelden staan hier.

De digitale producten van KPL worden verspreid via het YouTubekanaal . Deze video’s zijn openbaar en dus voor iedereen te bekijken. Je vindt het kanaal hier!

Digitale lezing Zoeken in Open Archieven

Deze digitale lezing is van Bob Coret over Open Archieven. Bob is de eigenaar van Genealogie Online en bijbehorende programma’s.

Nog steeds te volgen op deze weblink.

Digitale lezing Kadaster Archiefviewer

Tijdens de coronalockdown presenteerden we de digitale lezing van Arnout van Erp over de Kadaster Archiefviewer. Via deze link start de presentatie. Zeer aanbevolen voor degenen die in het kadaster zoeken, zowel in de archieven als via het abonnement op de Archiefviewer van onze afdeling. Zie daarvoor ook de aparte rubriek over de Kadaster Archiefviewer speciaal voor KPL-leden.

Naar boven

Digitale lezingen afdeling Groningen

Naar boven

Webinar

In samenwerking met bibliotheken in de omliggende regio zijn wat filmpjes gemaakt over de afdeling en de beginnende stamboomonderzoeker. De eerste vind je hier.

Naar boven

Facebook

De afdeling is ook te vinden op de Sociale Media. Zie hier.

Naar boven

Kadaster Archiefviewer

Gratis toegang tot het kadaster voor onze leden. Vanaf 1 juni 2021 heeft onze afdeling Kempen‐ en Peelland een eigen KadasterArchiefviewer‐account! Met dit account kun je als lid van onze afdeling kosteloos vanuit huis historisch onderzoek doen in de Kadastrale archieven. Het Kadaster geeft informatie over de percelen, de eigenaren en de landmetingen van 1832 tot heden.
Hoe werkt het? Het abonnement wordt beheerd door bestuurslid Carola Cauven – van Balkom. Wanneer je interesse hebt, stuur dan een e‐mail naar . In die mail vermeld je je naam en lidmaatschapsnummer.

Je krijgt vervolgens een mail terug met daarin de inloggegevens voor de Kadaster Archiefviewer. Je krijgt voorlopig de toegang voor twee weken. Mochten er al aanmeldingen zijn, dan kom je automatisch op de wachtlijst te staan en ontvangt je bericht wanneer je aan de beurt bent en toegang krijgt.

Inloggegevens en handleiding. In de e‐mail met de inloggegevens staat ook informatie over hoe je kunt inloggen, een korte uitleg over de Kadaster Archiefviewer en de Algemene Voorwaarden. Zie ook https://www.kadaster.nl

Naar boven