NGV Zuid-Limburg

GDP Bijeenkomsten

GensDataPro

GensDataPro, inmiddels al de derde versie, is in de basis een eenvoudig genealogie-programma, maar het biedt ongekende mogelijkheden. Om GDP te begrijpen en er alles uit te halen, kunnen de meesten van ons best wat hulp gebruiken. GDP3 is een Nederlandstalig Windows programma dat door de Nederlandse Genealogische Vereniging op de markt is gebracht en werkt onder Windows 10 en 11. Het heeft inmiddels meer dan 7.000 gebruikers.

Al meer dan tien jaar komt een enthousiaste groep gebruikers bijeen om de ins-en-outs te begrijpen. In 2009, namen Wiel Ackermans, lid van de GDP helpdesk, en Jeu Borger, gebruiker van het programma, het initiatief om een open werkgroep in het leven te roepen om de kennis van het programma te vergroten. De serie informele bijeenkomsten is bedoeld voor beginners van GensDataPro, maar zeker ook voor de meer ervaren gebruiker. Elke avond staat op zich. Het volgen van eerdere bijeenkomsten is dus niet nodig om iets te leren. Onder deskundige leiding leert u stap voor stap werken met dit mooie programma. Met een beamer wordt op een groot scherm PowerPoint presentaties gegeven als ook het programma live gedemonstreerd. Aan de hand van voorbeelden wordt het een en ander besproken en toegelicht. Na afloop staan de presentaties ter beschikking zodat thuis alles nog eens nagekeken kan worden.

Voor de praktijkoefeningen is het goed om uw eigen bestand(en) op een laptop – met daarop GDP geïnstalleerd – mee te nemen. Noodzakelijk voor het volgen van de workshop is dit evenwel niet. Het stellen van vragen – vooraf of tijdens de bijeenkomsten – geeft de beste garantie dat u maximaal profijt heeft van de workshop en alle mogelijkheden ook zult kunnen benutten. Problemen waar iemand tegenaan loopt worden besproken en antwoorden komen vaak ook uit de groep. Zo leren we van elkaar. Op deze avonden worden regelmatig onderwerpen besproken die meer met genealogisch onderzoek van doen hebben dan met het programma zelf. Dat is de reden dat er door de jaren heen altijd een grote enthousiaste gebruikers aanwezig is.

Deelnemen

Kom gerust eens kijken en beleef de inspiratie die van deze bijeenkomsten uitgaat. U hoeft geen ervaren gebruiker of NGV-lid te zijn om aan de bijeenkomsten deel te nemen. Als geschiedenis en genealogie uw aandacht heeft bent u van harte welkom. Het bijwonen van de avond is vooralsnog gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Vooraf, tijdens de pauze en na afloop kunt u een consumptie bestellen. De kosten daarvan zijn – uiteraard – voor eigen rekening.

Data

De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagavond, aanvang 19:30, tot 21:30 uur. Om de week met onderbreking van de kerstvakantie en carnaval.

2023: 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november, 5 december en 19 december.

2024: 9 januari, 23 januari, 20 februari, 5 maart, 19 maart, 2 april en 23 april..

Plaats van de bijeenkomst

Café De Kroeg, Schinvelderstraat 3, 6441 TE Brunssum

GensDataPro website

Meer informatie over het programma is te vinden op de GensDataPro website. Daar staat een uitgebreid overzicht van de functionaliteit van het programma, updates, tips en trucs en een link om GDP3 te bestellen.