Adelsdiploma voor jonkheer Frans Lauta van Aijsma

Adelsdiploma voor jonkheer Frans Lauta van Aijsma

Sinds gisteren, 26 september 2022, mag de 77-jarige Frans Lauta van Aijsma uit Apeldoorn zich officieel jonkheer noemen. Uit handen van directeur-generaal Hanneke Schipper-Spanninga van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg hij op de secretarie van de Hoge Raad van Adel in Den Haag zijn adelsdiploma overhandigd. Het diploma is vervaardigd op perkament, ondertekend door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voorzien van het grootzegel van de Koning.

Jonkheer Franciscus Antonius Gemma (Frans) Lauta van Aijsma werd geboren in Geleen. Hij stamt af van Matthias Lauta van Aijsma (1808-1872), een jongere halfbroer van de drie broers die in 1825 werden genobiliteerd. Het besluit heeft ook betrekking op zijn afstammelingen in rechte, mannelijke lijn, zowel mannelijke als vrouwelijke. Dat betekent dat zijn dochter ook tot de Nederlandse adel behoort en het predikaat jonkvrouw mag voeren. 

Adeldom wordt in Nederland nog slechts zeer zelden verleend. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn personen uit slechts twee families (Ploos van Amstel in 1971 en 1988, Van Lawick van Pabst in 1990, 1991 en 1998) erkend. De nobilitatie van jonkheer Frans Lauta van Aijsma mogen we dan ook een uitzonderlijke gebeurtenis noemen.

Persbericht Hoge Raad van Adel