Jaarvergadering Zuid-Limburg voorjaar 2023

Jaarvergadering Zuid-Limburg voorjaar 2023

Op zaterdag 29 april 2023 heeft de afdeling Zuid-Limburg haar Jaarvergadering gehouden in Lemiers, gemeente Vaals. Geheel in stijl met vorige bijeenkomsten begonnen we met koffie en vlaai, de ledenvergadering, gevolgd door een lezing, een gezamenlijke lunch en ‘s-middags een excursie.

Een van de gebruikelijke agendapunten was de bestuursverkiezing. Daarnaast heeft Lambert Damen, voorzitter, de plannen van het bestuur voor het komende najaar ontvouwd.

Foto Peter-Paul KolberVoorzitter Lambert Damen (r) bedankt oud-voorzitter Frans Winkens

Maar eerst werd officieel afscheid genomen van Frans Winkens, die vorige vergadering (12 november 2022) afgetreden is als voorzitter. Door persoonlijke verplichtingen kon hij toen niet aanwezig zijn.

Peter-Paul Kolber werd herkozen als secretaris; Ron de Ruijter en Wiel Ackermans traden toe tot het bestuur dat weer uit vijf bestuursleden bestaat. Voor een volledige overzicht kijk op de bestuurspagina.

Een verslag van de vergadering wordt in ons afdelingsblad GeneVer geplaatst (mei/juni-nummer).

Jaarvergadering 2023 Lemiers
Foto Angelo VerbruggeJaarvergadering 2023 Lemiers

Aanvankelijk was het plan dat Frans Bodelier een lezing zou geven over Lemiers en dat we ‘s-middag de Sint-Catharinakapel zouden bezoeken. De kapel is in 1978 beschilderd door Hans Truijen. Het contrast tussen het oeroud sober kapelletje en moderne expressieve wandschildering is groot en die twee samen vormen zonder meer een bijzondere combinatie. Echter door het overlijden van Peter Bodelier moesten de plannen worden aangepast.

Kasteel Gen Hoes Lemiers
Foto Angelo VerbruggeKasteel ‘Gen Hoes’ Lemiers

Bas Alberts van de Stichting Heemkundekring ‘De Auw Kapel Lemiers’ en eigenaar van het Kasteel ‘Gen Hoes’ gaf een presentatie over Lemiers. Middels oude kaarten en luchtfoto’s kregen we een goed beeld van dit grensdorp, de kapel die uit uit de 12e eeuw stamt en de vroegere bewoners van de kasteelboerderij ‘Gen Hoes’. In de middag nam Bas Alberts ons mee naar zijn kasteel waar we een video kregen te zien van de schilderingen in de kapel. Voor velen zeker een reden om op een later moment de Sint-Catharinakapel te bezoeken.

Voor meer informatie:

– Lemiers (Wikipedia)

– Stichting Catharinakapel Lemiers (website)

– Kasteel “Gen Hoes” Lemiers (Wikipedia)

– Stichting Heemkundekring “De Auw Kapel” Lemiers (website)