Gooiland

Tips voor onderzoek in het buitenland

Een inleiding met handreikingen en verwijzingen naar enkele belangrijke websites voor onderzoek in het buitenland werd geschreven door Harmen Snel. In het bijzonder wordt gewezen op het startpunt: bepaal de religie en geografische herkomst van de gezochte persoon (concentratie van namen) en vervolgens specifieke informatie van bijv. lokale parochies. Naast algemene websites worden ook meer specifieke gegevens gegeven over België, Duitsland, Engeland en Schotland, Frankrijk, Nederlands-Indië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Suriname, Tsjechië, Turkije en Zwitserland.

Voorwerk:
1.  Bepaal de religie
2.  Bepaal het gebied waarin gezocht moet worden (deelstaat, Kreis, Kanton, parochie etc.). Zorg voor een gedetailleerde kaart van de omgeving (kan ook via Google Maps).
3.  Zoek op het internet (bv. via telefoongidsen, kaarten met concentraties van achternamen via volkstellingen etc.) waar een bepaalde naam het meeste voorkomt.
4.  Lees iets over genealogisch onderzoek in het betreffende land. Overal zijn weer andere gebruiken, bronnen wel of niet, problemen met oorlogen geweest etc.

INTERNET
Ga naar FAMILYSEARCH.ORG (Mormonen) en raadpleeg de catalog.
Typ de plaats in en het resultaat laat zien welke registers de Mormonen in bezit hebben. Per register van wanneer tot wanneer en in welk archief die registers berusten. Films van de Mormonen kunnen vaak geleend worden en kunnen dan worden bekeken in de dichtstbijzijnde kerk van de LDS bij u in de buurt.
In de Catalog zijn al veel links opgenomen naar digitale bestanden.
Als plaatsen niet zijn opgenomen in de Catalog betekent dat vaak dat de registers nog bij de pastoor/dominee of kerkelijk kantoor ter plaatse berusten, niet gedigitaliseerd zijn en daar ter plekke moeten worden geraadpleegd.
De Mormonen hebben ook bronnen digitaal op hun website. Ga naar “Research by location”, kies een gebied en een land en zie welke bronnen dat zijn.
Website in het Engels met informatie over wereldwijde genealogie: World Gen Web: https://www.worldgenweb.net/ en een index met landen: https://www.worldgenweb.org/

BELGIË
Bijna de hele burgerlijke stand is digitaal te raadplegen bij FamilySearch, ook makkelijk bereikbaar via Genealogiebalk van Bob Coret (vroeger Zoekakten.nl).

Het Rijksarchief in België: https://genealogie.arch.be/.

Familie Geschiedenis België: http://www.familiegeschiedenis.be/nl/

DUITSLAND
Verreweg de meeste immigranten kwamen uit Duitsland. Dat land ontwikkelde zich pas in de 19de eeuw tot het huidige Duitsland. Daarvoor bestond het uit een lappendeken van gebiedjes. Voor Duitsland geldt dat digitalisering nog niet heel vergevorderd is, maar daaraan wel hard gewerkt wordt.

  • Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland (WGOD) www.wgod.nl
    Verein für Computergenealogie e.V. Deze site is handig om te kijken of een bepaalde achternaam ergens een concentratie heeft.
  • Een heleboel dorpen en steden hebben Ortssippenbücher, waarin de hele bevolking is opgenomen. Een deel is ook online doorzoekbaar via Genealogy.net.
    Voor een overzicht van de gedrukte Ortssippenbücher zie GenWiki.
  • Kerkregisters (voornamelijk doop-, trouw en begraafboeken) van diverse Europese landen (zoals Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg, Bosnië en Herzogewina, Italië, Polen, Servië en Slowakije) Matricula
  • Een site met de DTB’s van de Evangelisch-Lutherse kerk in Duitsland. Dit is een betaalsite (20 euro per maand). Zie Archion.

ENGELAND EN SCHOTLAND
Voor UK begin met FamilyTreeMagazine. Deze website geeft de 10 belangrijkste sites. Belangrijk is vooral de website van Ancestry, maar daar moet je wel voor betalen.

FRANKRIJK
Er wordt in Frankrijk gedigitaliseerd, zie Guide de Généalogie en Filae.com.
Toch zijn er nog veel archieven niet gedigitaliseerd en berusten die bij de Archives Departementales of plaatselijke archieven.

NEDERLANDS INDIË
Indische Genealogische Vereniging: https://igv.nl/

NIEUW-ZEELAND
Nieuw-Zeeland websites: New Zealand Society of Genealogists

OOSTENRIJK
Het zoekwoord is Matriken of Matrikula. Er is al heel veel digitaal doorzoekbaar, zie Matricula Online. Een heel handige gratis site is genteam.at, inloggen is noodzakelijk.

PORTUGAL
Websites in het Engels met heel veel informatie: http://www.fernandocandido.com/portgen/portuguesegen.html en
ISOGG Wiki: https://isogg.org/wiki/Portuguese_genealogy_resources

SPANJE
Websites in het Engels: https://www.legacytree.com/blog/guide-spanish-genealogy-family-history-resources en http://www.barbsnow.net/Spain.htm

SURINAME
https://www.allesurinamers.org/ en een deels betaalde site van de Stichting Surinaamse Genealogie: https://www.surinaamsegenealogie.nl/
Nationaal Archief Suriname: Inventaris Burgerlijke Stand Suriname
Historische database van Suriname en de Cariben: https://hdsc.ning.com/

TSJECHIË
Ook hier is het zoekwoord matrikel, zie Archivnî Katalog.

TURKIJE
Om je stamboom in te kunnen zien heb je een zogenoemd ‘e-Devlet’ account nodig, het Turkse equivalent van DigiD. Je kunt inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord via deze link. Vervolgens klik je op ‘Alt-Üst Soy Bilgisi’ (stamboominformatie) onder het kopje ‘Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ (Algemeen Directoraat van Bevolking en Burgerzaken). Turkse staatsburgers kunnen klikken op ‘belge oluştur’ (maak document) en daarmee hun stamboom inzien. Gegevens tot ca. het jaar 1800 zijn beschikbaar gemaakt door de overheid.

ZWITSERLAND
Website in het Duits, Engels, Frans en Italiaans van de Schweizerische Gesellschaft für Familienforschung: https://www.sgffweb.ch/

[Harmen Snel sept 2017]
Bijgewerkt en aangevuld 17 maart 2024.